Sezónní potraviny, vajíčka z volného výběhu. Nemocniční kuchyně sleduje výživové trendy

Sezónní potraviny, vajíčka z volného výběhu a do budoucna žádné polotovary či mražená zelenina. Tak se stravovací provoz a Oddělení léčebné výživy Nemocnice TGM Hodonín stará o jídlo pro naše pacienty i personál. 

Nemocniční jídlo, to je totiž jedno velké téma pro pacienty. Jídlo obecně je totiž v posledních letech velký fenomén, a řešíme jej nejen ve svých domácích kuchyních, ve firemních kantýnách či na dovolené, ale také pokud jsme nuceni podstoupit hospitalizaci v nemocnici.

Své o tom ví i naši kolegové z Oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu, který se denně snaží přinášet to nejlepší, co je v rámci daných podmínek možné.

Nejde přitom jen o to, aby jídlo bylo chutné, ale musí být zároveň i nutričně vyvážené a připravené s ohledem na zdravotní stav každého jednoho pacienta.

Věděli jste například, že pacienti, kteří nemusí držet předepsaný dietní režim, si mohou v naší nemocnici objednat dokonce výběrovou stravu a na snídani, oběd i večeři si vybrat z 10 nabízených jídel a také moučník?

Tato tzv. nadstandardní strava je přitom zpoplatněna 215,- Kč za celý den a při nástupu k hospitalizaci se o ní pacienti dozví od ošetřujících sester.

Rádi bychom zmínili i to, že jídelníček je připravován s ohledem na sezónní nabídku čerstvých surovin, zejména zeleniny a ovoce, odebíráme suroviny od regionálních i menších dodavatelů a tím se snažíme podpořit regionální trh.

A na závěr ještě jedna dobrá zpráva:

"Přešli jsme na odběr vajíček pouze z volného výběhu, jsou sice malinko dražší, ale chceme vařit opravdu kvalitně. Směřujeme k tomu zcela nepoužívat polotovary a zmražené produkty, natož zeleninu. Také do jídelníčku zařazujeme low-carb obědy, které prozatím testujeme na našich zaměstnancích," zmínila vedoucí stravovacího provozu Jitka Vališová.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku27. 7. 2022, 00:00