Nemocniční kuchyně využívá při vaření

Krásné pro oko, dobré na chuť a ještě ke všemu bio, regionální a zdravé. No nepatřilo by právě i toto do jídelníčku nemocnic, co říkáte? Takové fresh bylinky jsme dostali darem od lokálního producenta aquaponické farmy ingreen (www.ingreen.cz) z Kyjova . Velmi rádi microgreens zkoušíme a zpestřujeme jím jídelníček připravený v těchto dnech. Děkujeme!

Co jsou microgreens?

Jde o zelené lístečky mladých rostlinek od bylinek až po zeleninu. Jsou plné vitamínů, vypěstované ze zdravých klíčků ještě předtím, než stačí vyrůst do své obvyklé velikosti. Můžete je přitom sklízet i doma a mít tak stálý přísun zdraví prospěšných látek a energie po celý rok. Pěstování microgreens není totiž vůbec nic složitého. Stačí k tomu malý truhlík či mělký kontejner s odtokovými dírkami, do kterého se vsype hlína a rozhodí zakoupená semínka. Svěže zelené lístečky jsou plné vitamínů, antioxidantů, stopových prvků i minerálů. Sklízí se už za pár dní. Efekt pocítí organismus zcela jistě. Jsou totiž až pětkrát nutričně výživnější, než jejich odrostlé verze, a na rozdíl od běžné zeleniny neobsahují nadměrné množství dusíku. Mikro zelenina, jak se těmto lístečkům také říká, patří mezi superpotraviny. Obsahuje až 40 krát víc vitaminů a minerálů oproti hotové zelenině, bohatá je rovněž na enzymy. Její nať má častokrát mnohem intenzivnější chuť než tradiční zelenina.

 

Vytisknout stránku Vytisknout stránku8. 12. 2021, 00:00