„Naše oddělení, chcete-li stravovací provoz, se skládá z vystudovaných kuchařů, nutričních terapeutů, dále jsou to pracovníci ve skladu, pomocný personál, a náš kolektiv uzavírá vedoucí stravovacího provozu, která je zároveň nutriční terapeutkou.
Co je vlastně náplní práce nutričních terapeutů? Je to sestava jídelních lístků pro naše pacienty i zaměstnance nemocnice. Při psaní jídelníčků dbáme na to, aby u racionální stravy byly zachovány všechny zásady. Tedy např. dostatek ovoce a zeleniny, konzumace ryb a luštěnin, nezapomínáme ale ani na klasické omáčky a sladká jídla. Během celého roku podáváme teplé večeře, kromě středy, víkendů a svátků. Teplé večeře navíc podáváme také v době letních prázdnin. Volíme přitom více čerstvé zeleniny, která je v tomto čase pro nás nejdostupnější.
U dietní stravy dbáme na dostatečnou biologickou a energetickou hodnotu stravy. Dohlížíme na to, aby dané diety byly připravovány pouze z kvalitních surovin, které můžeme použít při její přípravě. Kontrolujeme nejen správnou technologii, ale i její expedici. Denně tabletujeme obědy a teplé večeře, tím dohlížíme na množství a kvalitu každé porce. Vedoucí kuchařka kontroluje, zda je na talíři vše, co na něm má být, a ukládá tablety do připravených vozů na jednotlivá oddělení. Sleduje počty, které jí hlásí nutriční terapeut, aby každý pacient dostal své jídlo.
Nutriční terapeuti individuálně řeší potřeby pacienta, pokud to určí lékař. Pravidelně chodí na jednotlivá oddělení a konzultují s pacienty, jak jsou spokojeni se stravou. Při ukončení hospitalizace informujeme pacienta, jak se má stravovat v domácím léčení.
Ve stravovacím provozu kuchařky vaří základní i speciální diety podle aktuálního počtu pacientů a jejich potřeb. Každá kuchařka musí mít přehled o dietách, které se připravují v naší nemocnici, hlavně o vhodných surovinách, ze kterých mohou vařit. Pokud není možné pro pacienta vybrat vhodnou dietu, doporučí lékař tzv. výběrovou dietu. Každé ráno přichází k takovému pacientovi nutriční terapeut a vybírá si s ním jídlo podle svých preferencí a momentální chuti pacienta. Následně se terapeuti domluví s kuchařkami na výběrové dietě, která je pacientovi připravována. Tato strava slouží k zajištění nutričních potřeb pacienta, k jeho brzkému uzdravení a také k jeho spokojenosti.
Kuchařky vaří podle předem vypracovaných jídelních lístků pro dané diety a výběrové diety. V naší nemocnici už několikátým rokem nabízíme výběrovou stravu, pro nás tzv. VIP. Pacienti si mohou vybrat ze sedmi druhů snídaní, obědů, večeří a moučníků. Jsou to pokrmy, které se v našich jídelníčcích nevyskytují nebo se objevují jen sporadicky. Možnost výběru těchto jídel mají však pouze ti, jejichž onemocnění nevyžaduje žádnou formu diety. Nejčastějšími odběrateli jsou pacientky gynekologie, rodiče dětí a pacienti na nadstandartních pokojích jednotlivých oddělení.
Naše kuchařky zvládají vařit i pro pacienty s alternativním způsobem stravování, pro alergiky na určité druhy potravin i nesnášenlivosti. Zohledňujeme vaše preference, stejně jako jídla, která vám nechutnají, pokud o nich víme.
Suroviny k vaření zajišťují a vydávají pracovnice skladu. Kontrolují stavy potravin ve skladech. Objednávají a přijímají zboží, dohlíží na expiraci potravin. I ony dbají na to, aby se vařilo pouze z kvalitních surovin. Kuchařky mají k ruce pomocné kuchařky, které každý den zajišťují přípravné práce, jsou přítomny při tabletování hlavních jídel, a starají se také o správnou hygienu celého našeho oddělení.
Všichni mezi sebou musíme neustále komunikovat, abychom den co den odvedli dobrou práci, a zajistili to nejlepší pro pacienty naší nemocnice.
Pevnou ruku nad námi drží vedoucí stravovacího provozu. Kontroluje každé jídlo, které opouští kuchyni, zprostředkovává opravy veškerého vybavení provozu. Hlídá finanční limity potravin, provádí měsíční uzávěrky.
Zkrátka, náš tým je tu pro vás 365 dní v roce, aby uvařil skvělé a plnohodnotné jídlo.
Zdraví Vás oddělení léčebné výživy".